Fizioterapija Fuchs

Kolk

Vzrok za bolečine v področju kolka, pri odraslih, je lahko artroza kolka, anatomske in patološke spremembe v hrbtenici, medenici ali mehkih obsklepnih strukturah (kite, mišice, burze) ali celo v ožilju.

Pomembno je narediti individualni pregled, da lahko s pomočjo diagnostičnih postopkov,ugotovimo točno za katero strukturo gre.

Artroza kolka ali obraba hrustančnega in pozneje skeletnega dela kolčnega sklepa, spada med najpogostejše ortopedske bolezni. Bolezen napreduje (je progresivna) in najpogosteje prizadene ljudi po 50. letu starosti. Sami vzroki za nastanek bolezni so lahko gensko zasnovani, lahko so tudi posledica poškodbe ali prekomerne teže. V samih začetkih bolezni se pojavi mišična otrdelost v predelu kolka, vse do kolena, ki se nato sčasoma stopnjuje v bolečino. Zaradi prekomernega trenja hrustančnih površin se le ta postopoma obrablja, nato pride do pritiskov na kost v sklepnih površinah. Ker je kostnina zelo dobro oživčena, se bolečina povečuje paralelno s progresijo bolezni.

Zdravilo za preprečevanje artroze ne obstaja. S fizioterapevtskimi protokoli se da bolečino zelo omejiti in zmanjšati, ter v kombinaciji s pravilno vodeno vadbo pod strokovnim nadzorom čim bolj omejiti napredek bolezni.

Pomembno je narediti individualni pregled, tako da lahko s pomočjo diagnostičnih postopkov ugotovimo točno za katero strukturo gre.

Labrum ali po slovensko hrustančna ustnica oz. obroč, obdaja acetabulum kolčnega sklepa. Poškodbe labruma so posledica prekomernih sil v nepravilnih ali skrajnih položajih kolčnega sklepa, luksacija sklepne glavice iz sklepne čašice in degenerativne spremembe sklepnih površin. Pri napačnih obremenitvah pogosto pride do utesnitvenega sindroma med femurjem in acetabulum (femuroacetabularna utesnitev), kar povzroči fizično poškodbo labruma. Pri takšni diagnozi je nujen pregled pri specialistu, ki določi naknadno obravnavo.