Fizioterapija Fuchs

Bolečine v hrbtenici

Bolečina v ledvenem in vratnem  delu hrbtenice je najpogostejša vrsta bolečine s katero se srečujemo. V mnogih primerih se bolečina zmanjša z zmanjšanjem mehanske obremenitve na prizadete strukture, ki jo dosežemo z:

Previous slide
Next slide
Funkcija intervertebralnega diska (medvretenčne ploščice) je blaženje udarcev (vibracij) ter prenosov teže na hrbtenico. Medvretenčna ploščica dovoljuje gibanje med vretenci in zaradi razmika, ki ga naredi med vretenci, omogoča živčnim koreninam prost prehod iz hrbtenjače preko intervertebralnih foramnov v ekstremitete. Če pride do poškodbe diska, se lahko le-ta kaže v 4-ih stopnjah: Največ težav se dogaja na nivoju L5-S1 (ledveno-križnični prehod), saj ta del nosi večjo težo kot katerikoli drug del hrbtenice, prav tako center težišča/teže poteka preko tega dela.

Je degeneracija intervertebralnega diska. Lahko se ji reče tudi osteoartritis vretenc.

Tukaj je pomembno, da po krajšem počitku v akutni fazi, začnemo s čim hitrejšo aktivacijo, za preprečevanje atrofij stabilizacijskih mišic in ohranjanja gibljivosti.

Je poškodba vrha (loka) vretenca .  Je stresna fraktura vretenca brez zamaknitve samih kosti.

Lahko je kongenitalna ( z njo se rodimo – spina bifida occulta), istmična (zaradi športa), degenerativna (starejši ljudje, na primer zaradi artritisa) ali pa travmatična. Najpogostejša vrsta je istmična.

Povzročajo jo aktivnosti, ki zahtevajo ponavljajoče rotacije in/ali hiperekstenzije (gimnastika, dvigovanje uteži, rokoborba, plavanje metuljčka/delfina, balet, umetnostno drsanje …)

Če se spondiloliza poslabša in dopusti, da vretence zdrsne, ji rečemo spondilolisteza. To je torej pomik vretenca naprej (anterolisteza) ali pa nazaj (retrolisteza) glede na sosednja vretenca. Včasih je vidna ali pa tipna stopnička. Velikokrat posameznik niti ne ve za poškodbo zdrsa vretenca, saj nima nobenih težav. Simptomi se ponavadi kažejo kot bolečine v križu, bolečine v ritnici, mravljinčenje, šepanje,…

Simptomi se povečajo pri stoji, hoji, teku ali pri športih, ki vključujejo hiperekstenzije.

Je zožanje spinalnega kanala. Običajno se pojavi v 6. do 7. dekadi življenja. Na začetku se kaže kot težave, ki se z aktivnostjo povečajo, počitek pa bolečine zmanjša. Simptomi se kažejo kot nejasni krči, pekoča bolečina v ledvenem delu, ritnicah in nogah. Težave olajša sedenje, čepenje in fleksija ledvenega dela. Vzrokov za nastanek spinalne stenoze je lahko več, in sicer: Zaplet: omrtvičenost, oslabelost, inkontinenca, paraliza. Pri stenozi je eden ključnih faktorjev ostati aktiven. Ključ do uspeha je, najti vaje, ki se jih lahko pravilno izvaja in ne povzročajo simptomov stenoze.
Je lateralna ukrivljenost hrbtenice. Ločimo: Funkcionalna skolioza se lahko pojavi zaradi veliko ponavljajočih se, asimetričnih gibov, povezanih z dominantno roko. Pri skoliozi je zelo pomembno izvajati vaje individualno pod nadzorom fizioterapevta.

Zaradi vedno pogostejše in nepravilne uporabe mobilnih telefonov in računalnikov v kombinaciji z veliko sedečega dela, prihaja od občutka trdega vratu do močnih bolečin v vratu, med lopaticami ali celo glavobolov. Zaradi anatomije vratnih vretenc (cervikalne lordoze) je zelo velik problem horizontalna fleksija, ki ob prekomernem forsiranju vodi do utesnitvenega sindroma (vkleščenosti) živčnih korenin in arterije vertebralis ter hipertonusa vratnih mišic. Posledica so lahko enostranski glavoboli, občutek mravljinčenja po rami vse do prstov, prekomerna utrujenost, šumenje v ušesih (tinitus) ipd.

Vsekakor pa ne smemo izvzeti tudi drugih diagnoz, kot so discus herniae, degenerativne spremembe vretenc, preobremenjenost mišic, anatomske spremembe v poziciji vratnih vretenc (atlas, axis) in anatomske spremembe v poziciji nižje ležečih vretenc.

Zavedati se moramo, da je sklep med occiputum in atlasom (C0 / C1) zadnji sklep v katerem se vrši kompenzacija nižje ležečih nepravilnosti in je hkrati eden najobčutljivejših sklepov, saj skozi sklep prehajajo vsi živčni impulzi v možgane in obratno.

Prisotnost bolečin v vratu, ki izžarevajo v roko, imenujemo cervikobrahialgija. Kaže se kot bolečina, omrtvičenost, oslabelost in oteklina v področju vratne hrbtenice, rame in roke. Cervikobrahialni sindrom označuje skupek simptomov vratne hrbtenice in zgornjega uda, pri katerem ni znanega vzroka.