Fizioterapija Fuchs

Stopalo

Plantarna fascija zagotavlja obliko stopalnega loka od petnice pa vse do sprednjega dela stopalnih kosti. Če zaradi preobremenitev pride do vnetja fascije in posledično do bolečine, lahko to predstavlja precej neugodno in dolgotrajno poškodbo. Predstavljala naj bi 5-15% vseh tekaških poškodb. Tekači pa vendarle niso edini, ki se soočajo s temi težavami, saj jo srečamo tudi pri športih, kjer so pogosti skoki in pri različnih plesnih elementih. Pojavlja pa se tudi pri ljudeh z večjimi telesnimi napori, povečano telesno težo in starostjo. Dejavniki tveganja so še pretirana pronacija stopala (sploščen stoplani lok), neprimerna obutev in zmanjšana prožnost mečnih mišic.

Nastane zaradi kroničnega vnetja narastišča plantarne aponevroze na petnico s posledično reaktivno tvorbo nove kosti.

Simptomi:

-pojav bolečine ob začetku aktivnosti, ki ob nadaljevanju popušča, pri počitku pa izgine

– boleča peta

– jutranja togost, okorelost

– občutljivost, včasih otekanje na notranjem robu stopala, na izvoru fascije

– občutek napetosti ahilove tetive

– rentgen lahko pokaže tudi kostni izrastek na peti (trn v peti).

V akutnem stanju je potrebno hladiti predel okrog pete. Dokler bolečina ne izgine svetujemo počitek oz. zmanjšanje obremenitve, tek pa lahko nadomestimo s kolesarjenjem ali plavanjem.

Mortonov nevron je benigni tumor intermetatarzalnega plantarnega živca. Najpogosteje se pojavi med 3. in 4. glavico stopalnice, nekoliko redkeje med 2. in 3. glavico stopalnice. Kaže  se v utesnitvi prizadetega živca. Glavna simptoma sta bolečina in otopelost.

Hallux valgus je deformacija palca na nogi. Pri tem  se palec upogne proti ostalim prstom, prva stopalnica pa sili navzven. Valgusna deformacija palca na nogi je ena najpogostejših deformacij stopal (predvsem pri ženskah) v srednjih letih.

Osnovni vzrok je dedna predispozicija in neprimerna obutev. Tipično se ob rednem nošenju neprimerne obutve palec sčasoma vse bolj umika vstran, ob notranjem delu stopala ob palcu pa se zaradi pritiska obutve najprej pojavita oteklina in rdečina, sledi pa zadebelitev kosti in mehkih tkiv ter postopno vse hujša bolečina in postopno omejena gibljivost.