Fizioterapija Fuchs

Gleženj

Ahilova tetiva je skupna tetiva treh mišic (m.gastroknemius lat. in med. ter m.soleus), ki se pripenja na petnico.

Simptomi vnetja ahilove tetive so bolečina in otekanje v področju ahilove tetive oziroma na pripoju na petnico.  Koža v področju bolečine je toplejša in občutljiva na pritisk, omejena je gibljivost v gležnju (predvsem ko povlečemo prste navzgor), mečne mišice so v krču (zategnjene). Bolečino se čuti že pri hoji.

Vnetje ahilove tetive se lahko pojavi zaradi preobremenitve mečnih mišic ali zaradi dlje časa trajajočega pritiska na področje ahilove tetive.

Poškodovanec naj počiva oziroma naj ne obremenjuje boleče noge. Uporablja  naj ‘opetnik’, kar bo razbremenilo ahilovo tetivo.

Rezultat zvina gležnja je razteg ali delno natrgani ali strgani ligament.  Ligamenti so strukture, ki vežejo kosti. Pri zvinu se najbolj pogosto poškodujejo ligamenti na zunanji (lateralni) strani gležnja. Pri večjem zvinu se lahko poškodujejo tudi ligamenti nad gležnjem (sindesmoza), kar podaljša samo rehabilitacijo.

Simptomi zvitega gležnja so otekanje, bolečina in možnost pojava hematoma (zaradi poškodbe mehkega tkiva).

Najboljši rezultati terapije so, če jih začnemo takoj po nastalem zvinu.

Celjenje mehkega tkiva traja do 6 tednov, otekanje pa se lahko zavleče v mesece. Z nepravilnim pristopom k rehabilitaciji zvina gležnja, se lahko pojavi nestabilnost sklepa in je velika verjetnost da se ponovno poškoduje. Tako se izgubi zaupanje v gleženj, pogosto se pojavi otekanje…

Previous slide
Next slide